08.07.2019 Redakcia

Pirohy

Pirohy
Jedlá našich starých mám sa pomaly vytrácajú z receptárov dnešných gazdiniek. Zaspomínajte si s nami na to vaše najobľúbenejšie tradičné jedlo, ktoré vám s láskou vždy pripravila vaša babička. Suroviny: - 300g zemiaky - 150g  polohrubá múka - 1 ks vajce -  soľ - 200g bryndza - 1 ks väčšia cibuľa - olej  -  kyslá smotana   Zemiaky uvaríme v šupke, po vychladnutí ošúpeme a popučíme. Pridáme vajce, soľ, múku a vypracujeme cesto. Na pomúčenej doske rozvaľkáme cesto o hrúbke približne 0,5 cm. Vykrajujeme kolieska na ktoré ukladáme plnku - bryndzu. Pirohy vzniknú preložením cesta cez polovicu a pritlačením okraju. ( V dnešnej dobe sa jednoducho použije formička na pirohy). Pirohy sa hádžu do vriacej vody a varíme ich kým nevyplávajú na povrch. Bryndzové pirohy prelejeme kyslou smotanou a pridáme cibuľku ( prípadne slaninku), ktorú sme si rozpažili. Cesto je univerzálne, a tak vieme pirohy naplniť aj lekvárom a posypať opraženou strúhankou a preliať maslom. Prajeme veľa radosti pri tradičnom varení a budeme radi, ak sa s nami podelíte o ten váš najlepší recept starej mamy.
Recepty starých materí

Nenašli ste, čo ste hľadali?