Jedlá našich starých mám sa pomaly vytrácajú z receptárov dnešných gazdiniek. Zaspomínajte si s nami na to vaše najobľúbenejšie tradičné jedlo, ktoré vám s láskou vždy pripravila vaša babička.
Suroviny:
- 500g zemiaky
- 200 g hladká múka
- soľ
- 1 vajce
- 200 gmak
- práškový cukor
- maslo
Umyté zemiaky uvarime v šupke, po vychladnutí ošúpeme a nastrúhame na jemno na strúhadle. Do zemiakov pridáme soľ, žĺtok a múku. Vypracujeme hustejšie cesto. Z cesta tvarujeme dlhšie valčeky, ktoré nakrájame na malé kúsky. Tieto kúsky rozšúľame na pomúčenej doske na šúľance a dáme ich variť vo väčšom množstve osolenej vody. Keď šúľance vyplávajú na povrch sú hotové. Uvarené šúľance necháme odkvapkať. Posypeme zomletým makom s cukrom a pokvapkáme roztopeným maslom.
Prajeme veľa radosti pri tradičnom varení a budeme radi, ak sa s nami podelíte o ten váš najlepší recept starej mamy.