Jeseň bez husacích a kačacích hodov je ako zima bez vianočného kapra a šalátu!
Viete aká je najlepšia kačka ? No predsa upečená, na tanieri s kapustičkou a vymastenou lokšou. Alebo radšej húska ? 100 ľudí, 100 chutí ale jedno máme spoločné. Všetci si na jeseň radi pochutnáme na hydinových hodoch.
Odkiaľ ale táto "tradícia" pochádza a do akej hlbokej minulosti siaha ? Poďme sa nato "pozrieť" !

Cestujeme v čase poriadne hlboko...naši pra-pra-predkovia husi tradične konzumovali na Martina. Hodové slávnosti Sv. Martina môžeme označiť ako počiatok tejto jesennej tradície.
Husacie hody sa spájajú s Martinom Tourským, ktorý sa narodil v roku 316 v Sabarii – meste, ktoré je dnes známe pod menom Szombathely a leží na západnom okraji Maďarska. S jeho životom je spájaných viacero zázrakov. Bol mimoriadne obľúbený tak za života, ako aj po smrti. Dodnes patrí k najobľúbenejším svätcom v rímskokatolíckej cirkvi. Viac ako 4000 kostolov nesie jeho meno.
Aké má teda prepojenie Martin Tourský a húska na pekáči ?

Legiend a vysvetlení je hneď niekoľko. Môžete si vybrať, ktorá sa vám pači najviac.
- Jedna hovorí, že ho neposedné húsky neustále rušili pri kázni, a preto trpia na pekáči.
- Druhá legenda tvrdí, že sv. Martin sa pred voľbou do biskupského úradu ukrýval zo skromnosti medzi husami. Tie ho však gáganím prezdradili
- Posledná legenda sa spája s verejným priznaním Sv. Martina ku kresťanstvu. Tým rozhneval svojho otca, ktorý na neho poslal vojakov, aby ho našli a priviedli späť do tábora. Martin sa skrýval medzi husami, ale ony ho svojím gáganím vyzradili. Neušiel otcovmu hnevu a zavreli ho do väzenia. Dedinčania ale stáli za Sv. Martinom a tento čin chceli pomstiť. A husi sa tak ocitli na pekáči.

U nás predkovia na Martina uzatvárali obdobie jesenných prác, s čím bolo spojené husacie hodovanie a víno tieklo potokom. Jeseň je aj obdobím, kedy husi naberajú na tuku. Vďaka tomu je mäso najchutnejšie a upečená húska najchrumkavejšia. Teda ak ju viete správne pripraviť !
Porciovanie husi malo v minulosti jasné pravidlá:
- v hierarchii najnižší sluha dostal krídlo a to preto, aby bol vždy všade tam, kde treba, aby sa vznášal,
- vyšší sluha dostal stehno,
- zvyšok si už delila rodina. Pán domu dostal prsia.
Kožka z husi mala v minulosti aj dermatologické využitie – preventívne strčená medzi prstami na nohách mala zabrániť vzniku kurieho oka.

Overené odporúčania hovoria, že je potrebné hus nasoliť aspoň 12 hodín pred pečením a to zvnútra i zvonka, vďaka čomu bude šťavnatá. Zlatistú kožu dosiahneme, ak hus potrieme pred pečením mliekom. V priebehu pečenia treba do nej občas pichnúť, aby sa uvoľnila masť.

Hodovanie a zdravé ? Aby to tak bolo, "výživári" by podčiarkli formulku v primeranom množstve. Takže husi a kačky v primeranom množstve majú aj svoje zdravotné výhody. Ich večným tieňom je kura, ktoré je obľúbené kvôli vysokému podielu bielkovín. Benefitom kačacieho a husacieho mäsa je to, že je zdrojom zdravých tukov, konkrétne omega-3 mastných kyselín a železa. Tie pomáhajú pri udržaní zdravia vašej krvi.
Možno si to neuvedomujeme, ale husi a kačky sú veľmi vzácne a jedlo z nich je exkluzívnou pochúťkou. Aký je rozdiel medzi týmito dvoma druhmi hydinového mäsa? Kačky sú väčšinou menšie a pri pečení stratia veľa tuku. Husi sú vhodné vtedy, ak potrebujete nasýtiť väčšie množstvo ľudí. Rozdiel vo váhe jednej kačky a husi môže byť viac ako 2 kg.
Hodovanie #naHorehroni
V našom regióne je hodovanie taktiež veľmi obľúbenou udalosťou. Rodinné posedenia, priateľské stretnutia, pracovné porady s husacími či kačacími dobrotami majú svoju atmosféru, no nie ?
Ak ste už tento rok nejaké hody absolvovali, veríme že uspokojili vaše chuťové poháriky. Ak sa ešte len chystáte, želáme vám dobrú chuť !
Píšeme si, dozjedenia #KAMarati !
T V O J I N F O R M A Č N Ý P O R T Á L
Sleduj nás aj na sociálnych sieťach:
IG: @kamnahorehroni
FB: Kam na Horehroní